Angajatii Agentiei Europene a Medicamentului care fac parte din comunitatea LGBT se tem ca drepturile lor nu vor fi recunoscute, in cazul in care sediul institutiei va fi mutat intr-o tara din Europa de Est, dupa Brexit. Agentia Europeana a Medicamentului are in prezent sediul la Londra. 19 orase din UE, printre care si Bucurestiul, au intrat in competitia pentru relocarea agentiei, dupa Brexit. Politico.eu dezvaluie culisele luptei pentru gazduirea agentiei, care are toate sansele sa se transforme intr-un razboi cultural.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dintre toate discutiile despre unitatea Uniunii Europene a celor 27 in fata negociatorilor britanici, concursul pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului, una dintre cele mai mari rani ale Brexitului, evidentiaza una dintre cele mai adanci falii intre Estul si Vestul continentului, in special in ceea ce priveste atitudinile si valorile sociale, noteaza Politico.eu.

Saptamana aceasta, seful Agentiei Europene a Medicamentului, Guido Rasi, a cerut celor 19 tari care vor sa gazduiasca agentia sa fie in favoarea politicilor lor privind drepturile homosexualilor. Rasi a afirmat ca intelege preocuparile personalului LGBT al agentiei, care i-a scris atat lui, cat si unor si lideri UE despre teama lor de a se muta intr-un loc unde drepturile lor nu sunt respectate, iar casatoriile nu sunt recunoscute.

Guido Rasi nu a mentionat numele vreunei tari, insa Romania, Bulgaria, Polonia si Slovacia nu recunosc in niciun fel relatiile intre persoane de acelasi sex.

Romania este pe cale sa organizeze in aceasta toamna un referendum care defineste "familia", in Constitutie, drept casatoria dintre un barbat si o femeie. Celelalte trei tari au interdictii in Constitutie privind casatoria intre persoane de acelasi sex.

Romania, Slovacia si Bulgaria nu gazduiesc nicio agentie a Uniunii Europene.

"Incurajam oamenii sa lucreze pentru noi, indiferent de sex, etnie, religie sau orientare sexuala", a mai afirmat Guido Rasi. "Trebuie sa facem tot ce putem pentru a ne asigura ca noua locatie va fi toleranta cu alegerile de viata pe care le-a facut personalul nostru."

Printre cele 19 orase aflate in competitia pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului se afla Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bucuresti, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Viena, Varsovia si Zagreb.

In luna noiembrie, la Bruxelles se va decide prin vot unde se va muta Agentia Europeana a Medicamentului, iar ultimul cuvant il vor avea cei 27 de sefi de stat si de guvern.