Youtube a inchis doua canale de propaganda nord-coreene pe care academicienii le folosesc pentru a monitoriza si evalua programele de rachete ale regimului, relateazaThe Guardian.

youtube coreea de nordFoto: Captura YouTube

Stimmekoreas, cel mai important canal Youtube din Coreea de Nord, cu mai mult de 20.000 de abonati, si Uriminzokkiri, care avea mai mult de 18.000 de abonati, postau regulat clipuri video cu stiri ale televiziunii de stat, dar si alte imagini, atragand milioane de vizualizari.

Vineri, canalele au fost inchise pentru incalcarea regulamentelor comunitatii Youtube.

Expertul in controlul armelor Jeffrey Lewis foloseste aceste canale pentru a analiza filmele de lansare ale rachetelor, pentru a intelege mai bine capacitatile nucleare ale regimului. El a cerut Youtube sa-si revoce decizia in interesul securitatii nationale.

"Coreea de Nord este o tara cu arme termonucleare care pot ajunge in Statele Unite. Este foarte important sa le intelegem, desi nu ne place", a spus el. "Acest lucru incepe prin a analiza propaganda. Chiar daca este tendentioasa, poti invata multe despre o tara prin minciunile pe care le spune".

Pe Youtube a aparut un nou canal, Save Korean Media, in a carui descriere se specifica faptul ca a fost creat in urma inchiderii canalelor Uriminzokkiri si Stimmekoreas.