Emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a discutat telefonic cu printul mostenitor saudit, Mohammad bin Salman, pentru a-si exprima "dorinta de a se aseza la masa dialogului" si a rezolva criza care dureaza de trei luni intre Doha si patru tari arabe, a informat sambata agentia oficiala saudita SPA, citata de AFP.

Printul mostenitor saudit "a salutat dorinta emirului Qatarului", a adaugat agentia, precizand ca "anuntul modalitatilor acestui dialog va fi facut dupa acordul" intre Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Egipt, cele patru tari care au intrerupt la inceputul lui iunie relatiile diplomatice Qatarul.

Aceasta evolutie a crizei din Golful Persic a intervenit la o zi dupa propunerea presedintelui american, Donald Trump, de a juca rolul de mediator intre cele cinci tari, scrieAgerpres.

La 5 iunie, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul si Egiptul au intrerupt relatiile diplomatice cu Doha.

Cele patru tari reproseaza Qatarului ca sprijina grupari extremiste si s-a apropiat prea mult de Teheran, marele rival al Riadului, liderul monarhiilor arabe de la Golf.

De asemenea, au impus micului emirat bogat in zacaminte de gaze naturale sanctiuni fara precedent, in special blocada cailor de acces maritime, aeriene si terestre.

Qatarul a negat ca sustine grupari extremiste si a acuzat aceste tari ca ii incalca suveranitatea.