Un fost ministru al presedintelui brazilian Michel Temer a fost incarcerat vineri dupa recenta descoperire a peste 16 milioane de dolari ascunsi in valize si cutii care purtau amprentele lui digitale, relateaza AFP.

Anchetatorilor le-au fost necesare sapte aparate de numarat banii si 14 ore pentru a inventaria toate bancnotele descoperite marti. A fost cea mai mare suma de bai lichizi confiscata de politie in istoria tarii.

"Documentele si marturiile, precum si expertiza banilor confiscati arata ca Geddel Vieira Lima, ajutat de Gustavo Pedreira (un responsabil local al Protectiei civile), au ascuns mari sume de bani in apartament", potrivit ordinului de trimitere in arest consultat de AFP.

"In fata situatiei grave, incarcerarea s-a impus de urgenta", mai scria in decizia judecatorului Vallisney de Souza.

Lima, 58 de ani, a ocupat functia de secretar al presedintiei Braziliei pana in noiembrie 2016. El a demisionat dupa ce a fost acuzat de trafic de influenta de catre colegul sau de la Cultura, Marcelo Calero.

Anterior, intre 2011 si 2013, sub presedintia Dilmei Rousseff, Lima a fost vicepresedinte al bancii publice Caixa Economica Federal.

Membru al PMDB, partidul de dreapta al presedintelui Temer, Geddel Vieira Lima a fost plasat in arest preventiv in iulie, dupa care in august a fost eliberat fiind trecut in arest la domiciliul sau din Salvador da Bahia (nord-est).

Confiscarea celor 51 de milioane de reali (16,3 milioane de dolari), in bancnote de 50 si 100 de reali impartiti in vreo 20 de valize si cutii aflate intr-un presupus apartament al sau, a fost efectuata in cadrul operatiunii "Comoara pierduta", declansata marti dimineata.

Aceasta operatiune este o ramificatie a anchetei "Cui Bono" asupra unui sistem fraudulos de imprumuturi acordate de Caixa Economica Federal unor oameni politici, inalti functionari si sefi de intreprinderi.