Aproape 300 de belarusi au manifestat vineri impotriva manevrelor militare pe scara larga pe care Moscova si Minskul se pregatesc sa le lanseze in Belarus si care ingrijoreaza NATO, potrivit unei corespondente a agentiei France Presse, aflata la fata locului.

Purtand pancarte pe care se putea citi "Pentru un Belarus pasnic" sau "Soldati rusi, plecati acasa, nu este vodca aici", mica multime s-a adunat in centrul capitalei belaruse.

"O armata straina vine in tara noastra si se vor antena aici sa lupte impotriva vecinilor cu care traim in pace de multa vreme: cu Ucraina, Polonia, Lituania si Letonia", a acuzat Mikola Statkevici, unul dintre liderii opozitiei belaruse care a lansat un apel la proteste, potrivit Agerpres.

Potrivit Moscovei, aproape 12.700 de militari - 7.200 belarusi si 5.500 de rusi - urmeaza sa participe oficial la manevrele Zapad-2017 (Occident), organizate intre 14 si 20 septembrie de Rusia si Belarus. Minskul a anuntat 13.800 de soldati, precizand ca toti soldatii rusi se vor intoarce apoi in Rusia.

Aceste exercitii militare, care ingrijoreaza serios NATO, "ameninta viitorul Belarusului: trebuie sa spunem nu acestei politici si sa spunem da tarii noastre", a afirmat scriitorul si opozantul belarus Vladimir Niekliaiev in fata micului grup de manifestanti.

Ulterior, acestia au scandat "Traiasca Belarus" sau "Sa ne aparam tara", dupa care au depus flori la Memorialul Flacarii Eterne, dedicat soldatilor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, sub privirile indiferente ale catorva politisti.

Nu s-a efectuat nicio arestare. In martie, cu ocazia manifestatiilor impotriva introducerii unei noi taxe vizandu-i pe someri, sute de manifestanti au fost arestati si peste o suta au fost condamnati la cateva zile de inchisoare sau amenzi grele.

De o rara amploare, manifestatiile din martie au fost primele dupa mai multi ani sfidand puterea presedintelui Aleksandr Lukasenko care conduce Belarusul neintrerupt de 23 de ani.