Mexicul a fost lovit in noaptea de joi spre vineri de cel mai puternic cutremur din ultimul secol, pe coasta pacifica din sudul tarii, un seism cu magnitudinea de 8,2 care a ucis 36 de oameni, scrie AFP.

Cutremurul a avut loc la ora locala 23,49 (04,49 GMT), surprinzand multi locuitori care se pregateau sa se culce si readucand in memorie traumatismul seismului din septembrie 1985, cand peste 10.000 de oameni au murit.

Statul cel mai afectat este Oaxaca (sud), unde s-au inregistrat cel putin 23 de morti, potrivit guvernatorului Alejandro Murat.

"Este cel mai puternic cutremur intr-un secol", a declarat presedintele mexican Enrique Pena Nieto, in conditiile in care tara se pregateste sa se confrunte in cursul serii cu uraganul Katia, la categoria 2.

In Juchitan (Oaxaca), unde 17 cadavre au fost scoase de sub daramaturi, "case s-au prabusit cu persoane inauntru", a spus directorul protectiei civile mexicane, Ricardo de la Cruz.

In statul Tabasco (sud-est), un copil a murit dupa ce casa in care se afla s-a prabusit. De asemenea, un sugar care se afla sub asistenta respiratorie a murit dupa ce curentul s-a intrerupt, in urma cutremurului.

Alerta de tsunami care fusese declansata a fost ridicata in cursul noptii.

Seismul a fost resimtit pana in capitala, la o mie de kilometri departare.