Ungaria anunta oficial, printr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe, ca nu va sprijini aderarea Romaniei si Croatiei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), potrivit Agerpres, care citeaza agentia de presa MTI.

fakepath\romania-ungariaFoto: Hotnews

UPDATE 23.09MAE: Romania se afla, in continuare, in discutii bilaterale cu toate statele membre ale OCDE

Potrivit comunicatului emis de Ministerul pentru Economie si Afaceri Externe, vineri, Consiliul OECD a dezbatut in sedinta sa din Paris subiectul extinderii organizatiei prin primirea de noi membri.

La aceasta sedinta, Ungaria a sesizat ca nu sprijina cererea de aderare Croatiei si a Romaniei.

Decizia de a refuza sprijinul pentru cererile de aderare este motivata in cazul Romaniei de inchiderea Colegiului romano-catolic din Targu Mures iar in cazul Croatiei de diferendul existent pe tema investitiei MOL in Croatia si de comportamentul Croatiei fata de managerul MOL - a relatat Ministerul pentru Economie si Afaceri Externe.

Miercuri,secretarul ungar de externe, Magyar Levente, a declarat ca guvernul a decis retragerea sprijinului acordat Romaniei pentru ca decizia Romaniei de a suspenda activitatea Liceului catolic este un atac la adresa Bisericii Catolice, a minoritatii ungare si la adresa copiiilor.

Premierul Mihai Tuose a minimalizat anuntul de miercuri, intrucat stirea a fost data de un secretar de stat si nu de catre Minister.

"Haideti sa ne uitam si la calitatea emitatorului din Ungaria, un secretar de stat. Diplomatic, asta inseamna ca poate oricand sa vina cineva sa spuna 'ia uite ce a spus ala'. Eu nu cred ca Ungaria va strica in asemenea hal relatiile diplomatice cu noi si interesele economice comune, pentru ca nu numai noi avem interese economice in Ungaria, ci si domniile lor au aici", spus premierul.