Episcopii polonezi au lansat vineri un avertisment la adresa guvernului conservator nationalist legat de riscul de a "anihila" increderea si reconcilierea polono-germana, in conditiile in care puterea de la Varsovia a relansat chestiunea despagubirilor pe care ar trebui sa le primeasca pentru al doilea Razboi Mondial, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-o scrisoare publicata pe site-ul episcopatului Poloniei, episcopii insista asupra "marii valori" a reconcilierii care "defineste relatiile polono-germane de peste un sfert de secol", dupa caderea comunismului.

Potrivit acestora, chestiunile bilaterale nerezolvate trebuie reglate pe baza unei "diplomatii rezonabile" in loc sa se "anihileze increderea dobandita cu greu si trezind emotii sociale negative".

Preotii au reamintit momentele esentiale ale reconcilierii dintre cele doua tari, initiata de o scrisoare a episcopilor polonezi din 1965 adresata omologilor lor germani, si care continea formula devenita celebra: "Va iertam si va cerem iertare".

"Tinand cont de ce s-a dobandit in procesul de reconciliere, ne exprimam speranta ca persoanele responsabile pentru tara noastra si pentru relatiile internationale vor construi pe baza acestui capital", au subliniat episcopii membrii ai comitet episcopal care mentine contactul cu episcopatul german.

"Este usor sa pierzi (aceasta valoare) prin decizii nepotrivite si chiar prin cuvinte pronuntate in graba", spun acestia.

Chestiunea despagubirilor de razboi, considerata inchisa de ani de zile, a fost relansata in 28 iulie de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator nationalist aflat la putere.

Joi, premierul polonez Beata Szydlo a insistat ca tara sa are "dreptul" sa ceara despagubiri si a precizat ca guvernul pe care il conduce asteapta o "decizie politica" pentru a deschide procedurile adecvate.

Berlinul a respins imediat punctul de vedere polonez.

Steffen Seibert, purtator de cuvant al cancelarului Angela Merkel, a subliniat ca Varsovia "a confirmat (renuntarea la despagubiri) in mai multe randuri, in special in 1970 si in 2004".

Declaratiile poloneze se inscriu in contextul tensiunilor dintre Polonia, pe de o parte, si Uniunea Europeana si Germania, de alta parte, tensiuni sporite de recentele declaratii ale cancelarului Angela Merkel. Afirmand ca ramane atasata bunelor relatii cu Varsovia, Merkel a spus ca nu poate sa "taca" in ceea ce priveste respectarea statului de drept in Polonia.