Aproximativ 270.000 musulmani Rohingya au fugit in ultimele doua saptamani in Bangladesh de teama violentelor din Myanmar, a anuntat vineri Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), informeaza Reuters.

"Marea majoritate sunt femei, inclusiv mame cu nou-nascuti, familii cu copii. Au ajuns in conditii precare, extenuati, infometati si disperati dupa adapost", informeaza UNHCR, care subliniaza ca limita adapostului a fost deja atins, iar refugiatii stau in adaposturi improvizate pe terenurile disponibile.

Militantii Rohingya au atacat in 25 august mai multe posturi de politie si o unitate militara din statul Rakhine. Confruntarile care au urmat si o contraofensiva a armatei birmaneze s-au soldat cu cel putin 400 de morti si exodul a zeci de mii de persoane catre tara vecina Bangladesh.

Cel putin un milion de etnici Rohingya traiesc in nord-vestul Myanmarului si de mai multe decenii fac obiectul persecutiilor, inclusiv al restrictiilor asupra libertatii de miscare. Armata birmaneza a anuntat ca desfasoara operatiuni contra "teroristilor extremisti" pentru a-i proteja pe civili, scrie Agerpres.