Motorul de cautare Google a declarat joi ca nu a vazut niciun semn, pe platformele sale de publicitate, al campaniei de propaganda din partea Rusiei despre care Facebook Inc spune ca a aparut pe reteaua sa inainte si dupa alegerile electorale din Statele Unite ale Americii, scrie Reuters.

Logo GoogleFoto: Wikipedia

"Noi monitorizam mereu abuzurile si violarile termenilor nostri si nu am vazut vreo evidenta ca acest tip de campanie de publicitate a fost prezenta pe platformele noastre", a declarat Google, membra a Alphabet Inc si proprietarul Youtube.

​Facebook a anuntat ca o ancheta interna a descoperit faptul ca, timp de doi ani, aproape 500 de conturi false au cumparat publicitate de 100.000 de dolari pentru a raspandi in retea opinii controversate pe diverse teme, cum ar fi armele de foc si egalitatea in drepturi. Campania a fost finantata din Rusia si anuntul vine pe fondul discutiilor legate de modul in care Rusia a incercat sa influenteze rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA.

Ancheta celor de la Facebook a aratat ca intre mai 2015 si mai 2017 cele 470 de conturi in cauza au cumparat 3.000 de anunturi in valoare de 100.000 de dolari. Continutul platit nu se referea strict la alegerile din SUA sau la un anumit candidat, insa avea ca scop amplificarea dezbinarii creata in societate de teme controversate cum ar fi LGBT sau armele de foc.