Presedintele Frantei, Emmanuel Macron a sprijinit joi ideea Germaniei a unui Fond Monetar European pentru a contracara socurile economice in zona euro, dar a accentuat scopul cel mai important, pentru o integrare mai accentuata, ar trebui sa ramana un buget al zonei euro, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Macron vrea un pas important in procesul de cooperare europeana, insistand pentru crearea unui ministru de finante si a unui parlament ai zonei Euro, precum si un buget al blocului european pentru a amortiza socurile economice si sa indrepte viitoarele crize.

Liderul francez se confrunta cu rezistenta din partea regimului de la Berlin, in ciuda semnalelor conciliatoare ale cancelarului german, Angela Merkel.

Ministrul de finante din cabinetul Angelei Merkel a propus transformarea fondului de ajutor al zonei Euro, Mecanismul European de Stabilitate, intr-un Fond Monetar European cu drepturi depline care ar avea puterea de a sprijini statele vulnerabile.

"Trebuie sa mergem spre un Fond Monetar European, dar acest lucru nu trebuie amestecat in nicio forma cu bugetul zonei euro", i-a spus Emmanuel Macron presedintelui Greciei, Prokopis Pavlopoulos, in timpul unei vizite la Atena.