Un contingent de militari din Republica Moldova participa la exercitii multinationale in Ucraina, in pofida scandalului legat de acest subiect dintre Guvernul de la Chisinau si presedintele Igor Dodon, care este si comandant suprem al fortelor armate. El s-a opus prezentei Republicii Moldova la aceste exercitii prin suspendarea deciziei Guvernului si a cerut joi pedepsirea celor care nu i-au respectat decretul, relateaza Radio Chisinau.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un contingent al Armatei moldovene, format din 57 de militari, participa in perioada 7-23 septembrie la stagiul de instruire "Rapid Trident 2017", desfasurat la poligonul din Iavoriv, in nord-vestul Ucrainei, a anuntat Ministerul Apararii de la Chisinau.

Participarea militarilor moldoveni la aceste exercitii a fost in centrul agendei politice de la Chisinau in ultimele zile, dupa ce presedintele Igor Dodon a interzis acest lucru, aminteste Radio Chisinau. Totusi, Executivul s-a intrunit miercuri si a aprobat detasarea contingentului de militari prin hotarare de Guvern.

Igor Dodon a facut insa uz de o prevedere din Constitutie care ii permite sa suspende actele Guvernului, ce contravin legislatiei, pana la adoptarea hotararii definitive a Curtii Constitutionale. Cu toate acestea, hotararea a fost publicata miercuri intr-o editie speciala a Monitorului Oficial, iar militarii s-au deplasat in Ucraina.

Purtatorul de cuvant al lui Igor Dodon a anuntat in aceasta dimineata ca seful statului a dispus prin ordin sa fie efectuat un control in unitatile militare pentru a verifica prezenta si a lua deciziile necesare, inclusiv retrogradarea celor vinovati. Ofiterul de presa al Ministerului Apararii a declarat pentru Radio Chisinau ca va reveni mai tarziu cu comentarii.

Intre timp, exista semne de intrebare in privinta puterii juridice a decretului semnat de Igor Dodon prin care a suspendat hotararea Guvernului. Surse din cadrul Curtii Constitutionale au comunicat pentru Radio Chisinau ca cel putin in prima parte a acestei zile institutia nu a fost sesizata, asa cum prevede procedura, astfel ca hotararea Guvernului nu poate fi considerata suspendata.

Efectivul moldovenesc la exercitiile din Ucraina este format din militari ai Batalionului 22 de mentinere a pacii si ai Brigazii 1 "Moldova". La "Rapid Trident 2017" participa aproximativ 2.500 de militari din 14 tari.