Mediatorul pentru pace al ONU, Staffan de Mistura a spus, miercuri, la Geneva ca opozitia siriana trebuie sa accepte ca nu a castigat razboiul de sase ani si jumatate din Siria impotriva presedintelui Bashar al-Assad, iar acum cel mai important lucru este obtinerea pacii, potrivit Reuters.

Mediatorul pentru pace al ONU, Staffan de MisturaFoto: AGERPRES

De Mistura a mai spus ca ca razboiul a fost aproape de a se incheia deoarece multe tari au intervenit pentru a invinge Statul Islamic, iar o incetare a focului ar trebui sa urmeze.

"Pentru opozitie, mesajul este foarte clar: daca planuaiau sa castige razboiul, faptele arata ca acest lucru nu se va intampla. E momentul sa castigam pacea", le-a spus de Mistura reporterilor.

Intrebat daca e de parere ca Assad a castigat, de Mistura a spus ca fortele pro-Assad au avansat militar, dar nimeni nu poate pretinde ca a castigat razboiul. Mediatorul ONU pentru pace planuieste sa participe la discutiile de incetare a focului de saptamana viitoare din capitala Kazahstanului, Astana. El a mai spus ca discutiile ar trebui sa rezolve soarta orasului Idlib unde doua milioane de oameni au fost considerati teroristi de catre Natiunile Unite.

Statul Islamic a suferit infrangeri in ultimul timp in Raqqa si in jurul orasului Deir al-Zor, zone considerate importante pentru gruparea terorista.