Presedintele american Donald Trump a afirmat miercuri ca o actiune militara impotriva Coreii de Nord nu reprezinta "prima optiune" a administratiei sale, chiar daca nu a exclus-o, scrie AFP.

Dupa o conversatie telefonica cu omologul sau chinez, Xi Jinping, consacrata crizei din peninsula coreeana, Trump nu a respins total ideea unor lovituri militare.

"Vom vedea ce se va intampla", a spus acesta, intr-o vizita in Dakota du Nord, lasand sa se inteleaga ca alte cai vor fi explorate inainte pentru a determina Coreea de Nord sa respecte cerintele comunitatii internationale.

Aceste declaratii marcheaza un pas inapoi al presedintelui american, care promitea luna trecuta "focul si furia" daca Phenianul continua testele balistice si nucleare.

Donald Trump amenintase de asemenea ca va rupe legaturile comerciale cu tarile care fac comert cu Coreea de Nord, o amenintare la adresa Chinei, aliat si partener comercial al Phenianului.

Dar miercuri presedintele american s-a aratat mai conciliant: "Cred ca presedintele Xi este 100% de acord cu mine. Nu doreste ceea ce se intampla acolo. Am avut o discutie telefonica foarte, foarte franca si foarte puternica".

SUA pregatesc un nou set de sanctiuni impotriva Coreii de Nord, care ar putea fi prezentate saptamana viitoare Consiliului de Securitate.