Recentele declaratii ale unor oficiali germani despre Germania amintesc de nazism, a afirmat miercuri presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, intr-un moment de tensiune intre Ankara si Berlin, relateaza AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Este nazism. Este fascism. Asta faceti!", a afirmat Erdoga, cu referire la declaratiile despre Turcia facute weekendul trecut, intr-o dezbatere electorala televizata, de cancelarul Angela Merkel si de principalul sau contracandidat, Martin Schulz.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, duminica seara, in cadrul singurei dezbateri televizate care are loc intre politiciana conservatoare si principalul sau contracandidat, social-democratul Martin Schulz, inaintea alegerilor din 24 septembrie, ca nu crede ca Turcia va deveni vreodata membra a Uniunii Europene.

"Este clar ca Turcia nu trebuie sa devina stat membru al Uniunii Europene", a declarat Angela Merkel, adaugand ca intrebarea este cine "va inchide usa" primul, Turcia sau UE. Merkel a mai spus ca doreste "sa discute cu colegii" din Uniunea Europeana, "pentru a vedea daca putem ajunge la o pozitie comuna pe acest subiect si daca putem pune capat negocierilor de aderare".

Martin Schulz a afirmat, si el, ca Uniunea Europeana ar trebui sa opreasca negocierile de aderare cu Turcia.

Negocierile de aderare a Turciei la UE au inceput in anul 2005, dar de cateva luni se afla intr-un punct mort din cauza evolutiei politice de la Ankara. O eventuala stopare a negocierilor de aderare presupune o decizie unanima a UE.