Coreea de Nord "cere doar un singur lucru, razboiul", a acuzat luni Washingtonul, pledand alaturi de aliatii sai pentru sanctiuni ONU "cele mai dure posibile" dupa cel de-al saselea test nuclear al Phenianului, dar China si Rusia si-au aratat reticenta.

"Este prea mult" si "numai cele mai puternice masuri posibile ne vor permite sa rezolvam aceasta problema prin diplomatie", a declarat ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Nikki Haley, in timpul unei sesiuni a Consiliului de Securitate convocata urgent, cerand "oprirea jumatatilor de masura".

Noul pachet de sanctiuni prezentat de Washington, al optulea, va fi negociat in zilele urmatoare, inainte de votul in Consiliul de Securitate din 11 septembrie, a afirmat ea.

Cele mai recente rezolutii care sanctioneaza Phenianul, ca de fiecare data mai severe decat cele anterioare, au fost adoptate in unanimitate de catre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

"Vom vedea ce este in proiectul de rezolutie", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, dupa intalnire. Dar "numai sanctiuni nu vor ajuta sa se gaseasca o solutie politica", a spus el. Moscova si Seul au condamnat "ferm" ultimul test nuclear din Coreea de Nord.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, noile măsuri aflate in negociere in această săptămână ar putea să vizeze petrolul, turismul, retrimiterea in tara lor a lucrătorilor nord-coreeni expatriați și decizii in plan diplomatic.

Coreea de Nord a efectuat in 3 septembrie al saselea si cel mai puternic test nuclear al sau, la cateva ore dupa ce Phenianul anuntase ca a dezvoltat o avansata bomba cu hidrogen, cu o "mare putere distructiva" care poate fi amplasata pe o racheta intercontinentala. Testul a provocat un seismul de magnitudine 6,3, de circa zece ori mai puternic decat in cazul testelor anterioare. A fost primul test nuclear de cand Trump a devenit presedinte.