O organizatie caritabila, The Migrant Offshore Aid Station (MOAS), care a salvat peste 40.000 de oameni din Marea Mediterana, a anuntat ca isi muta operatiunile in Asia, in largul Myanmarului, pentru a ajuta musulmanii rohingya, relateaza news.ro care citeaza BBC News.

MOAS a actionat in Mediterana din 2014.

Decizia vine in conditiile in care numarul musulmanilor rohingya care au fugit din Bagladesh a ajuns la 87.000, potrivit estimarilor ONU. Insa masura scoate in evidenta si climatul neclar din Libia.

Organizatia se teme ca accentul pus de Europa pe oprirea plecarii migrantilor din Libia, in timp ce incearca sa stabilizeze tara pune in pericol vietile oamenilor, pentru ca este ￯din ce in ce mai neclar￯, daca cei salvati vor putea ramane intr-un loc sigur.

Cofondatoarea MOAS, Regina Catrambone, le-a explicat sustinatorilor sai: "In prezent, exista prea multe intrebari fara raspuns si prea multe intrebari despre cei blocati sau obligati sa se intoarca in Libia. Povestile ingrozitoare ale celor care supravietuiesc prezinta un cosmar de abuz, violenta, tortura, rapiri si santaj".

"MOAS nu vrea sa devina parte a unui scenariu unde nimeni nu le acorda atentie oamenilor care merita protectie, concentrandu-se in loc pe impiedicarea lor sa ajunga pe tarmul european, fara sa tina cont de soarta lor cand sunt blocati de cealalta parte a marii", a adaugat ea.

In aceste conditii, MOAS a decis sa trimita vasul sau, Phoenix, la mii de kilometri mai la est, pentru urmatoarea misiune. Vasul ar urma sa ajunga in Golful Bengal in aproximativ trei saptamani.

Armata din Myanmar a lansat o vasta operatiune la granita cu Bangladeshul, o regiune foarte saraca si izolata. Zeci de mii de oameni si-au parasit locuintele, cu riscul izbucnirii unei crize umanitare.