Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron sunt in favoarea unei "inaspriri" a sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Coreei de Nord, dupa testarea unei bombe cu hidrogen de catre Phenian, a informat duminica guvernul german, citat de AFP.

In cursul unei convorbiri telefonice, cei doi lideri europeni au apreciat ca "aceasta ultima provocare a liderului de la Phenian a atins o noua dimensiune", se precizeaza in comunicatul de presa difuzat de guvernul german.

Avand in vedere aceasta "escaladare" a Coreei de Nord, ce "calca in picioare legea internationala", "in paralel cu Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeana trebuie de asemenea sa actioneze", se mai arata in text.

"Cancelarul si presedintele (Macron) s-au pronuntat in favoarea unei inaspriri a sanctiunilor UE impotriva Coreei de Nord", se subliniaza in comunicat.

Coreea de Nord a efectuat duminica in zori al saselea - si cel mai puternic - test nuclear al sau, efectuat la cateva ore dupa ce Phenianul anuntase ca a dezvoltat o avansata bomba cu hidrogen, cu o "mare putere distructiva". Seismul de magnitudine 6,3 ce a avut loc aproape de zona de teste a Nordului a fost de circa zece ori mai puternic decat in cazul testelor anterioare.