Germania a respins o solicitare oficiala din partea Turciei de a ingheta activele membrilor retelei predicatorului turc Fethullah Gulen, autoexilat in SUA, acuzat de Ankara de orchestrarea puciului esuat de anul trecut, a relatat sambata revista germana Spiegel, potrivit Agerpres.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Este posibil ca decizia sa inrautateasca relatia deja dificila dintre cei doi aliati ai NATO, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca Germania ar trebui sa reactioneze ferm la arestarea de catre Turcia a inca doi cetateni germani, acuzati de implicare in lovitura de stat esuata.

Fara a-si identifica sursele, revista Spiegel a relatat ca guvernul turc a cerut MAE de la Berlin la sfarsitul lui aprilie sa inghete activele organizatiei Gulen si ale membrilor sai in Germania si a atasat o lista cu 80 de nume.

Guvernul german a respins oficial solicitarea la finalul lui iunie, informand Ankara ca nu exista ratiuni juridice pentru ca BaFin, organismul de supraveghere financiara al Germaniei, sa ia masuri impotriva miscarii lui Gulen si a sustinatorilor sai, a mai scris Spiegel.

Ministerul de Externe german a refuzat sa comenteze.

Spiegel a mai relatat ca numarul solicitarilor de extradare trimise Germaniei de catre Turcia a ajuns la 53 de la inceputul anului, ceea ce depaseste deja cifra totala inregistrata pe parcursul intregului an 2016.