Ministerul de Externe de la Moscova a convocat de urgenta un diplomat american, pentru a-i inmana o nota de protest cu privire la planurile autoritatilor americane de a perchezitiona un complex al diplomatiei ruse din Washington, care urmeaza sa fie inchis pana la sfarsitul acestei zile potrivit unei hotarari anuntate anterior de Departamentul de Stat, relateaza News.ro citand Reuters.

Relatiile Rusia-SUA Foto: kremlin.ru

Potrivit primelor informatii, diplomatul american convocat pentru a primi nota de protest este Anthony F. Godfrey, adjunctul sefului misiunii diplomatice de la Ambasada Statelor Unite din Moscova.

Diplomatia rusa a catalogat perchezitiile drept "inspectii ilegale" si "actiuni agresive fara precedent", care ar putea sa fie folosite de serviciile secrete americane pentru "provocari anti-ruse" prin "plantarea unor obiecte compromitatoare" in complexul diplomatic din Washington DC.

Departamentul de Stat a ordonat diplomatiei ruse sa inchida pana pe 2 septembrie cladirea consulatului din San Francisco, precum si doua anexe din Washington si New York.

Aceasta escaladare a disputei diplomatice vine la aproape o luna dupa ce Moscova a ordonat reducerea la jumatate a corpului diplomatic american din Rusia.

Vineri, reprezentantii Ministerului rus de Externe au avertizat ca serviciile speciale americane se pregatesc pentru perchezitii in cladirea consulatului din San Francisco.

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat vineri seara ca tara sa va "raspunde dur fata de lucrurile care ne afecteaza", dupa ce Statele Unite au propus noi sanctiuni ce escaladeaza disputa diplomatica cu Rusia.

Lavrov a aruncat vina pe Administratia Obama, sustinand ca actuala disputa a inceput ca urmare a deciziei de expulzare a 35 de diplomati rusi, luata la finele lunii decembrie de fostul lider de la Washington, ca urmare a presupuselor interferente ruse in alegerile prezidentiale din Statele Unite.

"Situatia a fost inceputa cu scopul precis de a submina relatiile ruso-americane si de a preveni posibilitatea ca Trump sa faca propuneri constructive in timpul presedintiei sale... pentru a face dificila posibilitatea de a-si implementa promisiunile din campanie cu privire la normalizarea relatiilor cu Rusia", a completat seful diplomatiei de la Moscova.

De asemenea, aceasta a precizat ca Rusia analizeaza un raspuns fata de ultimele masuri anuntate de Statele Unite.

"Vom reactiona imediat ce ne terminam analiza", a precizat Lavrov.

In urma cu o luna, guvernantii rusi au ordonat Statelor Unite sa-si reduca la jumatate corpul diplomatic din Rusia, de la 755 la 455 de persoane, dupa ce congresmenii au adoptat o noua lege a sanctiunilor impotriva Kremlinului, ca urmare a interferentei ruse in alegerile prezidentiale americane in incercarea de a inclina balanta electorala spre Donald Trump.