Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC) au intrat oficial vineri seara pe scena politica din tara latino-americana, dupa ce si-au lansat partidul cu doar sase zile inainte de sosirea Papei Francisc la Bogota, transmite agentia DPA, citata de News.ro. De asemenea, lansarea formatiunii politice a rebelilor de la FARC are loc dupa semnarea din noiembrie 2016 a unui acord politic istoric cu autoritatile guvernamentale, care a pus capat celor peste cinci decenii de conflict armat din Columbia.

Rebelii FARC si-au lansat partidFoto: Captura YouTube

"In viitor, cuvantul va fi cea mai puternica arma a noastra. Vrem sa construim o noua tara impreuna cu voi. O natiune in care nimeni nu este persecutat sau ucis pentru ca gandeste diferit", a declarat comandantul FARC, Rodrigo Londono, cunoscut drept Timochenko, in fata a mii de sustinatori din Bogota.

Aproximativ 1.200 de delegati s-au adunat saptamana aceasta la primul congres al FARC pentru a discuta tranzitia formatiunii de gherila spre un partid politic, dupa ce rebelii si-au predat armele si au semnat un acord de pace cu guvernantii Columbiei.

Fortele Armate Revolutionare din Columbia au anuntat in urma cu doua zile ca delegatii au votat pentru schimbarea numelui gruparii in Fortele Alternative Comunitare Revolutionare, pastrand in acelasi timp acronimul FARC.

De asemenea, rebelii au renuntat la cele doua pusti de pe logo in schimbul unui trandafir rosu, simbol al politicilor de stanga promovate de FARC in Columbia.

Londono a precizat ca noua formatiune politica va milita pentru impartirea corecta a terenurilor, precum si pentru un acces mai bun la educatie si sanatate pentru toti columbienii. Prima promisiune a inspirat si infiintarea din anii '60 a gruparii FARC, care a intrat intr-un lung conflict armat pentru controlul terenurilor detinute de Guvern.

"Visam la o tara in care transparenta este lege, in care politicienii apara drepturile omului", a declarat Timochenko.

In conformitate cu acordul de pace, FARC va primi in perioada 2018-2022 zece locuri in Congresul National.

Din 2026, formatiunea va trebui sa lupte in alegeri pe teren egal cu celelalte partide din Columbia.

Totusi, multor columbieni le este greu sa accepte FARC drept o oarecare formatiune politica si sa uite trecutul sangeros al rebelilor de extrema-stanga, asociati cu atentate teroriste, rapiri si trafic de droguri. De asemenea, exista putina sustinere in centrele urbane pentru FARC.

"Daca se pot pozitiona drept un partid cuprinzator si incluziv, care se uita spre viitor si ia in considerare populatia urbana si aliantele politice, atunci ei ar putea sa se transforme intr-o forta politica cu insemnatate", a declarat Leon Valencia, un analist politic si fost luptator de gherila din Columbia.

Pentru FARC, cea mai mare provocare ramane reintegrarea a aproape 6.800 de fosti luptatori de gherila, care au renuntat la arme si la viata in jungla dupa semnarea acordului de pace cu Bogota.

Columbia a mai trecut prin aceasta experienta in prima parte a deceniului trecut, atunci cand fostii membri ai gruparilor paramilitare de extrema dreapta s-au alaturat unor carteluri armate, continuand sa traiasca in ilegalitate. Acum, Londono insista ca rebelii de extrema stanga nu vor mai varsa sange in numele politicii.

"Vrem o Columbia fara ura", a declarat Timochenko.

Peste 260.000 persoane si-au pierdut viata, iar alte 60.000 au disparut in urma celor 53 de ani de razboi continuu cu gherilele extremiste din Columbia.