Ministerul de externe de la Moscova a acuzat vineri Statele Unite ca pericliteaza securitatea cetatenilor rusi prin perchezitionarea consulatului Rusiei din San Francisco, informeaza agentiile internationale de presa.

Washingtonul a cerut joi Moscovei sa inchida consulatul in 48 de ore. Vineri, serviciile americane de securitate si-au anuntat intentia de a perchezitiona sambata cladirea si locuintele angajatilor consulatului.

"Cererea autoritatilor americane creeaza o amenintare directa pentru securitatea cetatenilor rusi", a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, intr-un comunicat citat de AFP si preluat de Agerpres.

Vineri, pompierii din San Francisco au fost alertati, la ora 11.40, privind un posibil incendiu la consulatul rus, relateaza DPA. Departamentul pompierilor a anuntat ca in urma verificarilor s-a dovedit ca fumul negru semnalat iesea doar pe hornul cladirii.

Departamentul de Stat al SUA a ordonat si inchiderea unor anexe ale misiunilor diplomatice ruse, una a ambasadei din Washington si una a consulatului din New York. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a criticat Statele Unite pentru acordarea unui termen de numai 48 de ore si pentru expulzarea a 35 de angajati si a familiilor acestora.