Marele pelerinaj de la Mecca se deruleaza in acest an fara incidente de securitate sau sanitare majore, cu participarea a peste doua milioane de credinciosi in locurile unde o busculada s-a transformat intr-o adevarata tragedie in 2015, a anuntat vineri Riadul, informeaza AFP.

Lapidarea lui Satan la Mina, in vestul Arabiei Saudite, a inceput in zori si face parte dintre ultimele ritualuri de indeplinit de pelerini in timpul acestui hajj. Valea Mina a fost in urma cu doi ani scena unei busculade sangeroase care a curmat viata a 2.300 de enoriasi.

Circa 2,35 de milioane de musulmani participa in acest an la pelerinajul de la Mecca, primul loc sfant al islamului, dintre care 1,75 de milioane vin din strainatate, potrivit agentiei de presa saudite SPA.

Adresandu-se presei, generalul Mansour al-Turki, purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, a declarat ca Riadul s-a angajat sa asigure un pelerinaj "fara incidente".

"Planul nostru (...) a fost la inaltimea standardelor cerute", a afirmat la randul sau colonelul Sami al-Choueirekh, inalt responsabil al Securitatii Generale saudite, exprimandu-si satisfactia pentru "succesul" masurilor de securitate, potrivit Agerpres.

Acestea din urma au fost puternic intarite anul acesta, cu prezenta a peste 100.000 de membri ai fortelor de securitate mobilizati si a mii de camere de filmat instalate pe traseul pelerinajului.

"Pana acum, nu s-a constatat nicio boala epidemica", a afirmat Mechaal al-Rabiyan, un purtator de cuvant al Ministerului saudit al Sanatatii.

Pelerinajul la Mecca este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, pe care orice credincios musulman este chemat sa-l intreprinda cel putin o data in viata, daca are mijloacele necesare.

Ritualul lapidarii, care continua pana duminica, marcheaza prima zi al Eid al-Adha, sarbatoarea sacrificiului.