Migranti care au intrat pe la un post de frontiera in Canada pentru a depune aici cereri de azil au fost retrimisi inapoi in SUA, unde sunt tinuti in detentie inainte de a fi expulzati catre tarile lor de origine, a anuntat vineri un responsabil al unei institutii pentru primirea migrantilor, informeaza AFP.

"Ei sunt in total 16, dintre care 11 de origine haitiana, dar sunt si mexicani sau camerunezi" care au dorit sa depuna o cerere de azil la un post de frontiera canadian, inainte de a fi retrimisi pe teritoriul american, a explicat Nadege Jean-Mardy, directoarea Actiunii pentru intrajutorare multifunctionala (ADEM) la postul Radio-Canada, potrivit Agerpres.

Spre deosebire de miile de migranti, in principal haitieni, care trec ilegal in Canada printr-un santier forestier, acesti migranti au dorit sa ia calea legala dupa cum i-au incurajat autoritatile canadiene, a relatat ea, dupa ce s-a intalnit cu ei in inchisoarea americana din Plattsburgh, in nordul statului New York si la 40 de km de frontiera canadiana.

"Ei s-au prezentat la postul de frontiera in mod regulamentar, dupa ce l-au auzit pe premierul (canadian)" Justin Trudeau, a dat ea asigurari.

Cu un aflux important de solicitanti de azil in ultimele doua luni in Quebec, Justin Trudeau i-a incurajat pe cei ce doresc sa ceara statutul de refugiat sa treaca prin "procedurile obisnuite" ale imigratiei, fara sa traverseze frontiera in mod ilegal.

Insa, trecand pe la un post de frontiera, migrantii intra sub incidenta acordului canadiano-american privind tarile terte sigure, acord ce dateaza din 2004 si care stipuleaza ca o persoana care cere azil trebuie sa-si depuna cererea in prima tara in care intra, fie ca este vorba de Canada sau de SUA.

Pentru ca nu si-au depus cererea pe teritoriul american, acesti migranti sunt prin urmare considerati ilegali atunci cand trec frontiera in sens invers. Astfel, ei vor fi apoi tinuti in detentie, pana cand vor fi expulzati spre tarile de origine.

Opozitia ii cere guvernului Trudeau sa denunte acest acord privind tarile terte sigure, pentru a evita ca migrantii sa traverseze ilegal frontiera, uneori punandu-si viata in pericol.