Franta va mari, incepand din 1 ianuarie, numarul vaccinurilor obligatorii pentru copii, de la trei la 11, a anuntat ministrul Sanatatii de la Paris, potrivit AFP, citata de News.ro. Masura a fost anuntat initial in luna iulie si a generat o polemica aprinsa in Hexagon.

VaccinareFoto: U.S. Air Force

Despre ce vaccinuri este vorba

In prezent, numai trei vaccinuri sunt obligatorii pentru copii in Franta: impotriva difteriei (din 1938), impotriva tetanosului (din 1940) si impotriva poliomielitei (din 1964). Acestea se administreaza simultan, sub denumirea de DTP, si sunt necesare trei doze inainte de varsta de 18 luni.

Alte opt vaccinuri sunt recomandate la ora actuala: impotriva tusei convulsive, a rujeolei, a oreionului, a rubeolei, a hepatitei B, a bacteriei Haemophilus, a gripei, a pneumococului si a meningococului C.

Acestea vor deveni obligatorii de anul viitor.

"Va fi din 1 ianuarie", a anuntat ministrul Sanatatii, Agnes Buzyn, joi. "Bineinteles ca le vom lasa timp familiilor sa se puna in ordine pe parcurs, pentru ca este exclus sa obligam oamenii sa se vaccineze de urgenta", a adaugat ea.

Parintii care refuza vaccinarea obligatorie risca, teoretic, pana la sase luni de inchisoare si 3.750 de euro amenda. Insa ministrul a precizat ca ia in calcul introducerea unei clauze de scutire.

"Obiectivul meu nu este sa sanctionez. Obiectivul aceste obligativitati este sa castigam increderea francezilor", a afirmat ea.

De ce este necesara trecerea de la 3 la 11

Principalul argument este scaderea ratei de acoperire vaccinala si reaparitia unor boli. "Ideea este ca cei 15% dintre copii (care sunt nevaccinati - n.r.), care ii pun in pericol pe ceilalti si care favorizeaza reaparitia de epidemii care se soldeaza in prezent cu morti sa se puna in ordine, pentru a apara restul populatiei", a explicat Buzyn.

La sfarsitul lunii iunie, la Marsilia, o adolescenta de 16 ani a murit de o forma foarte rara si grava de rujeola, boala impotriva careia nu fusese vaccinata. Inainte de ea, rujeola a provocat moartea a 10 copii in Franta, incepand din 2008.

"Imbunatatirea acoperirii vaccinale este un obiectiv major de sanatate publica, iar medicul are un rol esential pentru a invinge dezinformarea si reticentele unor parinti", a reactionat Confederatia Sindicatelor Medicale (CSMF).

Introducerea noilor vaccinuri obligatorii necesita o lege, care va fi integrata in pachetul denumit Proiectul de finantare si securitate social, ce va fi discutat de Parlament in toamna.