Puste douazeci de corpuri despre care se crede ca sunt femei si copii rohingya au fost aduse de ape pe malurile unui rau din Bangladesh in contextul atrocitatilor ce ar fi comise, dincolo de granita, de fortele guvernamentale din Myanmar impotriva minoritatii musulmane, scrie Guardian. Potrivit unor surse ONU, citate de Reuters, circa 38.000 de musulmani rohingya au fugit in Bangladesh.

Minoritatea rohingya fuge din Myanmar din cauza atrocitatilor fortelor guvernuluiFoto: Captura YouTube

Dupa ce satele lor au fost incendiate, acestia au trecut in Bangladesh traversand raul de la granita, in conditiile in care marile puteri ale lumii au avertizat guvernul lui Aung San Suu Kyi sa evite uciderea civililor inocenti.

Ultimul val de refugiati a avut loc in contextul informatiilor depre violentele etnice furnizate de activisti din zona de conflict, acestia acuzand fortele de securitate din Myanmar si “justitiari” budisti ca au ucis 130 de rohingya in satul Chut Pyin.

“Ni s-a spus ca armata a inconjurat satul si i-a atacat cand au fugit”, afirma Chris Lewa, directoarea Arakan Project, un grup de advocacy care lucreaza cu Rohingya.

“Potrivit informatiilor de la fata locului, cel putin 130 au fost ucisi, cei mai multi au murit cu rani de gloante. Cifra este obtinuta dintr-o lista cu cei inmormantati”, a afirmat Lewa despre incidentul ce a avut loc duminica.

Myanmar a blocat accesul jurnalistilor in zona.

Autoritatile spun ca rohingya isi ard singuri satele si ca fortele armate protejeaza civilii impotriva “extremistilor teroristi”.

Lewa a afirmat ca fortele de securitate “au ars sat dupa sat. Este sistematic”. Totusi, ea a adaugat ca si cativa rohyngia au dat foc satului budist Pyu Ma.

Human Rights Watch a spus marti ca imaginile din satelit aratau incendii in cel putin zece zone din partea nordica a statului Rakhine, regiunea ce se invecineaza cu Bangladesh.

Surse ONU afirma ca circa 20.000 de rohingya sunt blocati in zona neutra dintre cele doua tari.