Statele Unite au cerut Rusiei sa-si inchida Consulatul General de la San Francisco si doua anexe diplomatice, una din Washington si cealalta din New York, ca raspuns la decizia Kremlinului de a reduce numarul diplomatilor americani aflati in Rusia, relateaza Reuters. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune ca regreta escaladarea tensiunilor dintre Moscova si Washington.

Relatiile Rusia-SUA Foto: kremlin.ru

Luna trecuta Moscova a ordonat SUA sa reduca numarul diplomatilor misiunii in Rusia cu mai mult de jumatate, la 455 de oameni, dupa ce Congresul american a aprobat noi sanctiuni impotriva Rusiei.

"Credem ca aceasta actiune a fost nejustificata si in detrimentul relatiei dintre tarile noastre", a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Heather Nauert.

"In spiritul paritatii invocate de rusi, cerem Guvernului rus sa inchida Consulatul General din San Francisco, o anexa din Washington, D.C, o anexa consulara din New York", a mai spus Nauert, care a specificat ca inchiderea acestora trebuie realizata pana pe 2 septembrie.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi ca "regreta" escaladarea tensiunilor dintre Moscova si Washington, initiate de Statele Unite, intr-o coversatie telefonica cu omologul sau american, Rex Tillerson, potrivit AFP.

"Ministrul a regretat escaladarea tensiunilor din relatiile bilaterale, care nu au fost initiate de noi si a spus ca noile masuri anuntate de americani vor fi studiate cu atentie la Moscova", a declarat diplomatia rusa intr-un comunicat de presa, dupa o convorbire telefonica intre dl Lavrov si omologul sau american Rex Tillerson.