Autoritatile spaniole au recunoscut joi ca au primit un avertisment legat de posibila producerea a unui atentat pe Las Ramblas, artera cea mai frecventata de turisti in Barcelona, unde un atac terorist in 17 august s-a soldat cu 14 morti, dar alerta a fost considerata "putin credibila", scrie AFP.

O duba a intrat in multime la BarcelonaFoto: Captura Youtube.com

Isarcinatul cu Internele al guvernului regional catalan, Joaquim Forn, si seful politiei regionale, Josep Lluis Trapero, au recunoscut intr-o conferinta de presa ca au primit o alerta, dar nu provenind din Statele Unite, dupa cum sustinea cotidianul El Periodico de Cataluna.

Acest ziar a publicat un facsimil al mesajului in engleza pe care il prezinta ca provenind de la centrul national antiterorist american (NCTC), care colecteaza in special informatii CIA si FBI, si adresat fortelor spaniole de ordine.

"Informatii neconfirmate si a caror veridicitate nu este cunoscuta datand de la finele lui mai 2017 indicau ca Stat Islamic in Irak si Levant (ISIS, acronimul englez al organizatiei jihadiste) prevedea comiterea de atacuri teroriste neprecizate in perioada verii vizand situri turistice foarte frecventate si in special pe strada La Rambla", se poate citi in acest text datat 25 mai.

Acesta nu este textul original ci o transcriere, a admis directorul ziarului, Enric Hernandez, ceea ce explica mai multe greseli de ortografie in document.

"Documentul e fals", a spus insa Joaquim Forn. "Avertismentul privind un posibil atentat in vara in locuri precum Ramblas ne-a parvenit din alte surse", a adaugat el.

Seful politiei catalane a confirmat ca a primit un astfel de avertisment in 25 mai, dar care nu provenea "nici de la CIA nici de la NCTC", fara a preciza insa originea reala.

Dupa ce a analizat informatiile si le-a adus la cunostinta guvernului spaniol, autoritatile au concluzionat ca "avertismentul era foarte putin credibil", a declarat Joaquim Forn.

Nu a existat "absolut nicio legatura intre aceasta informatie si atentatele din 17" august, a sustinut acesta.

Potrivit unui membru al celulei jihadiste care a planificat atentatul, obiectivul initial nu viza aleea centrala Ramblas din Barcelona ci monumente.

Postul de radio Cadena SER, care citeaza surse din lupta antiterorista, spune insa ca documentul dezvaluit de El Periodico ar fi autentic.

Serviciile spaniole de informatii au refuzat sa confirme sau sa dezminta informatia.

In 17 august, pe Las Ramblas, un tanar marocan care traia in Spania a intrat cu masina intr-o multime de oameni, la volanul unei camionete, ucigand 14 oameni si ranind peste 120.

In total, el si complicii lui au provocat moartea a 16 persoane ina si in statiunea balneara Cambrils, la 120 km spre sud.