Australia, tara in razboi deschis cu miscarea anti-vaccin, a refuzat sa ii acorde viza de intrare unui american care se prezinta drept cel mai mare adversar al vaccinarii, a anuntat Canberra joi, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kent Heckenlively se descrie pe blogul sau drept "#1 anti-vaxxer" al planetei.

In decembrie, acesta a anuntat ca vrea sa mearga in Australia in cadrul unui turneu dedicat "pericolelor stiintei" in care isi propuna sa obtina un moratoriu pe cinci ani pentru vaccinarea copiilor in Statele Unite.

Autoritatile australiene incearca sa majoreze rata vaccinarii in randul copiilor, inclusiv anuland alocatiile sociale pentru parintii care refuza sa-si imunizeze copiii.

Ministrul pentru Imigratie, Peter Dutton, a declarat ca Heckenlively va fi impiedicat sa intre in Australia. "Kent nu are niciun proiect de calatorie in Australia pentru ca nu va fi lasat sa intre", a spus el, la radio 2GB.

"Acesti oameni care spun parintilor ca fiii lor nu trebuie vaccinati sunt periculosi. Este evident pentru mine ca nu este in interesul nostru national sa ii lasam sa vina".

Ministrul pentru Afaceri sociale, Christian Porter, a explicat anul trecut ca rata vaccinarii a crescut dupa aplicarea politicii de suspendare a alocatiilor.

Peste 5.700 de copii ai caror parinti beneficiari de alocatii sociale erau inregistrati ca militanti anti-vaccin s-au imunizat, potrivit Porter.

Rata vaccinarii depaseste 90% in randul copiilor australieni cu varste intre unu si cinci ani.

Parintii care se opun vaccinarii afirma ca aceasta este periculoasa pentru copiii lor. Intr-o serie de tari europene si in Statele Unite, boli care disparusera precum rujeola au reaparut. Romania este cea mai afectata tara de epidemia de rujeola.

Acesti parinti se tem ca vaccinarea ROR (rujeola, oreion si rubeola) provoaca autism, ceea ce a fost dezmintit de numeroase studii.

In iulie, cercetatori americani au avertizat ca o rata redusa de vaccinare impotriva rujeolei in Statele Unite ar putea antrena o triplare a numarului de cazuri.