Democratia "abia este in viata" in Venezuela, unde presedintele Nicolas Maduro reprima de luni de zile, in mod violent, protestele si isi consolideaza puterea, a declarat miercuri inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Al-Hussein, al carui birou a prezentat miercuri un raport prin care a documentat incalcarile ample ale drepturilor omului comise de fortele de securitate din Venezuela, a fost intrebat daca tara este in prezent o dictatura, noteaza News.ro.

"Cred ca am spune ca, pe parcursul timpului, am vazut o eroziune a vietii democratice din Venezuela", a spus Zeid. "Probabil ca abia mai este in viata, daca mai este in viata - asa as vedea eu lucrurile", a adaugat el.

Foarte criticat, Nicolas Maduro se confrunta de la inceputul lui aprilie cu un violent val de contestare, soldat cu peste 120 de morti si mii de arestari.

Opozitia il considera pe presedintele venezuelean vinovat de grava criza economica pe care o traverseaza tara.

Aceasta ii reproseaza de asemenea ca a impus o Adunare Constituanta "marioneta", la sfarsitul lui iulie. Acest organism si-a arogat puteri legislative de la Adunarea Nationala, singura institutie din tara aflata sub controlul opozitiei, de la sfarsitul lui 2015.

Presedintele american Donald Trump a impus vineri noi sanctiuni Venezuelei - primele care vizeaza aceasta tara - cu scopul de a-i restrange accesul la capitaluri straine, de care are o nevoie cruciala in fata spectrului unei intrari in incapacitate de plata.