Autoritatile bulgare au retras in zece zile de pe piata inghetata si maioneza facute cu o tona de pudra de oua contaminata cu fipronil, importata din Germania, a anuntat marti agentia pentru securitate alimentara, relateaza AFP.

Aceasta actiune creste la cel putin 18 numarul tarilor afectate de utilizarea in ferme avicole a fipronilului, un insecticid interzis sa fie folosit in UE asupra animalelor destinate lantului alimentar.

Agentia bulgara a precizat ca a fost informata, pe 18 august, de catre autoritatile germane, de existenta unui prim lot suspect de 500 de kilograme, folosit deja in productia de inghetata si maioneza.

Aceste produse au fost retrase din reteaua de distributie.

Un al doilea lot, tot de 500 de kilograme de pudra de oua contaminata, a fost descoperit marti, dintre care 93 de kilograme au fost utilizate in productia de inghetata, care a fost de asemenea retrasa de pe piata.

Doi olandezi au fost incarcerati in Olanda, acuzati ca au incorporat in mod fraudulos fipronil in produse de dezinfectie, cauzand contaminarea a milioane de oua in Europa si provocand un scandal sanitar major in Europa.