Autoritatile marocane au arestat la Casablanca un barbat suspectat ca a furnizat butelii de gaz celulei jihadiste care a comis atentatele din Catalonia, soldate cu 16 morti, a declarat la Madrid o sursa apopiata anchetei spaniole, relateaza news.ro care citeaza Reuters.

Celula a depozitat 120 de butelii de gaz la o casa, la Alcanar, la sud de Barcelona, cu care, spune politia, intentiona sa comita un atentat de mare amploare.

Potrivit politiei spaniole, celula a declansat in mod accidental o explozie, pe 16 august - cu o zi inainte de atacul cu camineta pe Las Rambla - si a aruncat depozitul in aer.

Doi membri ai celulei au murit in aceasta explozie.

Ceilalti au decis sa foloseasca vehicule inchiriate cu care sa intre in multime, pe de o parte pe bulevardul Las Ramblas, la Barcelona, iar pe de alta parte in statiunea balneara Cambrils.

Ministrul spaniol de Interne Juan Ignacio Zoido a declarat marti ca autoritatile marocane au arestat doua persoane in legatura cu aceste atentate, insa nu a oferit precizari.

Al doilea barbat, potrivit agentiei EFE, a fost arestat la Oujda, in apropiere de frontiera cu Algerul, si face parte din familia unuia dintre membrii celulei jihadiste din Catalonia.

Insa sursa apropiata anchetei citata nu a confirmat aceasta arestare.

Zoido, care s-a exprimat in urma unei intalniri cu omologul sau marocan, la Rabat, a declarat ca autoritatile spaniole si marocane coopereaza strans in cadrul anchetei.

Cei mai multi dintre membrii celulei erau marocani, inclusiv un imam care s-a dus in Catalonia inainte de atentate.