Cancelarul Germaniei Angela Merkel a cerut, marti, eliberarea cetatenilor germani retinuti in inchisorile din Turcia, potrivitThe Telegraph. Merkel a avut o iesire nervoasa care nu ii este caracteristica si a avertizat ca Germania poate bloca o viitoare cooperare intre Turcia si Uniunea Europeana.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mi-as dori sa avem o relatie mai buna cu Turcia, dar trebuie sa fim realisti. Trebuie sa vedem cum decurg lucrurile, dar acum, cerem foarte clar, eliberarea celor care sunt inchisi. Cativa cetateni germani sunt inchisi, lucru pe care il consideram nejustificat. Asadar, am decis sa abordam alta directie in relatia cu Turcia", a spus Merkel in timpul conferintei sale anuale de vara din Berlin.

In timpul conferintei, Merkel a mentionat doi cetateni germani retinuti in Turcia, jurnalistul Deniz Yücel, acuzat ca a raspandit propaganda terorista si un sustinator al drepturilor omului, Peter Steutdner, acuzat ca a planificat atentate teroriste cu ONG-ul Amnesty International la un loc de munca.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat in urma cu o saptamana ca germanii aflati in inchisori in Turcia nu vor fi eliberati.

"Am predat dosare cu 4.500 de teroristi doamnei aflate la conducere in Germania si din nefericire dosarele despre acesti teroristi nu au fost acceptate. Cu toate acestea, ea mi-a cerut sa eliberez o persoana, doua persoane, trei persoane. Imi pare rau, daca aveti un sistem de justitie si noi avem un sistem de justitie", a declarat Erdogan la Denizli, oras in sud-vestul Turciei, referindu-se la turcii din Germania pe care Ankara i-ar dori extradati.

Germania se opune in prezent aderarii Turciei la Uniunea Europeana.