Rusia a incercat marti sa calmeze temerile Occidentului legate de exercitiile militare ample pe care le va organiza luna viitoare, afirmand ca este vorba de scenarii pur defensive si respingand acuzatiile ca aceste manevre ar reprezenta o rampa de lansare pentru invadarea Poloniei, Lituaniei sau Ucrainei, scrie Reuters.

Tancuri rusesti la exercitiul militar ZapadFoto: kremlin.ru

Exercitiile Zapad-2017 au starnit temeri in conditiile in care trupele rusesti se vor antrena in Belarus, un aliat al Rusiei la granita cu Ucraina, Polonia, Letonia si Lituania.

Rusia a folosit in trecut acest tip de manevre ca un precursor sau o manevrra de acoperire pentru a introduce trupe in tari precum Georgia si Ucraina.

Locotenent generalul Ben Hodges, comandantul trupelor americane din Europa, a declarat luna trecuta ca aliatii americani din estul Europei sunt ingrijorati ca aceste exercitii ar putea fi "un cal troian" care are drept scop amplasarea de echipamente militare in Belarus.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat si el ca la aceste exercitii ar putea sa ia parte "substantial mai multe" trupe dacat au fost comunicate oficial.

Ministrul adjunct al Apararii Alexander Fomin le-a spus insa atasatilor militari occidentali aflati in Moscova ca Vestul nu are niciun motiv de teama.

"Unii oameni merg pana intr-acolo incat spun ca exercitiile Zapad-2017 vor fi folosite ca o rampa de lansare pentru a invada si ocupa Lituania, Polonia sau Ucraina", a declarat Fomin.

"Nici macar una dintre aceste versiuni paradoxale nu are vreo legatura cu realitatea", a continuat el.

Exercitiile, care vor avea loc in perioada 14-20 septembrie in Belarus, vestul Rusiei si in enclava Kaliningrad, vor simula respingerea unui atac al unor grupari extremiste.

Fomin sustine ca este vorba de exercitii de rutina care sunt organizate la fiecare doi ani impreuna cu Belarus.

Moscova a anuntat ca la exercitii vor lua parte aproape 13.000 de soldati rusi si belarusi si 70 de avioane si elicoptere. In exercitii vor fi implicate aproape 250 de tancuri, 10 nave si diferite tipuri de sisteme de artilerie si rachete.

Rusia spune ca, in conditiile in care este vorba de mai putin de 13.000 de militari, nu este obligatorie prezenta de observatori externi, asa cum prevad regulile internationale.

Ministrul adjunct al Apararii din Belarus, Oleg Belokonev, a spus ca trupele si echipamentele aduse in tara sa pentru aceste manevre militare vor fi retrase odata cu terminarea exercitiilor.