Presedintele american Donald Trump a avertizat inca o data, marti, Coreea de Nord ca "toate optiunile sunt pe masa" dupa ce Phenianul a executat un tir de racheta balistica deasupra Japoniei, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

"Lumea a primit foarte clar ultimul mesaj al Coreii de Nord: acest regim si-a aratat dispretul fata de vecinii sai, fata de toti membrii Natiunilor Unite si fata de normele minimale ale unui comportament international acceptabil", a declarat Donald Trump, intr-un comunicat al Casei Albe.

"Actiunile amenintatoare si destabilizatoare nu fac decat sa accentueze izolarea regimului nord-coreean in regiune si in lume. Toate optiunile sunt pe masa", a adaugat el.

Acest ultim tir de racheta care s-a prabusit in mare dupa ce a survolat Japonia este considerat o escaladare majora.

Donald Trump a discutat telefonic, dupa tir, cu premierul japonez Shinzo Abe cu care a convenit "sa accentueze presiunea" asupra Coreii de Nord, a precizat marti Casa Alba.

Presedintele american a amenintat in mai multe randuri ca va recurge la forta militara daca Phenianul nu stopeaza programele balistic si nuclear.

Dar, pana acum, Washingtonul s-a multumit cu manevre militare comune cu Coreea de Sud.

Expertii militari subliniaza riscul foarte ridicat al unui razboi regional in cazul unei actiuni miliare impotriva Coreii de Nord.

Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se reuneasca de urgenta marti dupa-amiaza la cererea SUA si a Japoniei.