Un convoi format din 600 de luptatori ai Statului Islamic si familiile lor au inceput, luni, sa se indeparteze de granita dintre Siria si Liban, sub escorta militarilor sirieni, abandonand enclava si indreptandu-se spre partea estica a Siriei dupa o saptamana de lupte, potrivit Reuters.

Luptator din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Televiziunea din Siria a aratat un convoi de ambulante si autobuze care conduceau incet spre partea arida a tarii, iar in spate se puteau vedea dealurile de la granita. Este pentru prima data cand Statul Islamic a fost de acord sa paraseasca un teritoriu pe care il detinea in Siria. Aceasta actiune va pune capat oricarei prezente militare sunite si siite la granita, un obiectiv important pentru Liban.

Statul Islamic a fost de acord, duminica, sa inceteze focul cu armata libaneza si cu Hezbollah dupa ce a pierdut o mare parte din enclava sa muntoasa care se intinde peste granita, deschizand calea pentru evacuare. Atat autoritatile Hezbollah cat si cele libaneze au catalogat evacuarea drept capitulare din partea grupului jihadist.

"Nu negociem. Suntem in pozitia de invigatori si impunem conditii", a declarat generalul pentru Securitate Interna din Liban, Abbas Ibrahim.

Grupul libanez Hezbollah a fost un aliat apropiat presedintelui sirian Bashar al-Assad in timpul celor sase ani de razboi civil sirian. Armata libaneza a spus ca ofensiva impotriva Statului Islamic nu e in coordonare cu Hezbollah sau armata siriana.

"Dupa succesele pe care fortele armate si Hezbollah le-au obtinut in regiunea vestica Qalamun... intelegerea facuta intre Hezbollah si grupul terorist Daesh a fost aprobata", a anuntat televiziunea de stat, citand surse militare.

O incetare a focului a intrat in vigoare duminica dimineata in enclava Statului Islamic care se intindea peste granita, unde militantii au luptat cu Hezbollah, cu trupele siriene pe un front si cu armata libaneza pe celalalt.