Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, francezul Harlem Desir, l-a indemnat luni pe presedintele american Donald Trump sa nu mai atace presa, avertizand ca aceste atacuri virulente "degradeaza" rolul-cheie al mass-mediae intr-o democratie si expune jurnalistii abuzurilor, relateaza news.ro care citeaza AFP.

De la investire, in ianuarie, miliardarul republican in varsta de 71 de ani ataca in mod public, cu regularitate, publicatii traditionale, precum The New York Times, pe care le denunta frecvent drept "stiri false" pe contul sau de Twitter.

"Indemn administratia Statelor Unite sa se abtina de la asemenea atacuri asupra presei", afirma intr-o scrisoare adresata Casei Albe Harlem Desir, reprezentantul pentru libertatea presei in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

"Declaratiile presedintelui american sunt profund problematice prin faptul ca degradeaza rolul esential pe care presa il joaca in orice societate democratica, obligand guvernele sa dea socoteala si oferind o platforma unei diversitati de voci", se arata in aceasta scrisoare adresata secretarului de Stat american Rex Tillerson.

Desir denunta declaratii pe care Trump le-a facut la un miting in Arizona, pe 22 ianuarie, prin care miliardarul acuza presa ca este "cu adevarat necinstita", "corupta" si "inventeaza povesti".

"In afara de subminarea credibilitatii presei, asemenea declaratii, mai ales cele care desemneaza presa drept ᅡinamicul poporuluiᅡ, ar putea sa-i faca pe jurnalisti mai vulnerabili in a deveni tinta unor violente si abuzuri", apreciaza Desir.

OSCE, cu sediul la Viena, monitorizeaza alegeri si razboaie la nivel international, dar si probleme legate de libertatea presei in cele 57 de tari membre ale Organizatiei, intre care se afla atat Statele Unite, cat si Rusia.