Uniuna Europeana (UE) a indemnat luni Marea Britanie, fara menajamente, sa ia in serios negocierile in vederea Brexitului si sa abordeze probleme-cheie referitoare la divort inaintea oricaror negocieri cu privire la relatia viitoare cu blocul european, relateaza News.ro citand AFP.

Uniunea subliniaza ca este necesar sa se inregistreze "progrese suficiente" in trei domenii - drepturile cetatenilor europeni si britanici, frontiera cu Irlanda de Nord si factura iesirii - inainte sa se treaca la aranjamente cu privire la perioada de dupa Brexit, care ar putea incepe in octombrie.

Negociatorul-sef al UE, francezul Michel Barnier, a facut mai intai un schimb de amabilitati cu omologul sau britanic David Davis, dupa care a schimbat brusc tonul si a cerut Londrei sa prezinte raspunsuri detaliate fata de pozitiile Bruxellesului.

"Ca sa fiu sincer, sunt ingrijorat, timpul trece repede", le-a spus Barnier jurnalistilor inainte de cea de a treia runda a negocierilor Brexitului, la Bruxelles.

"Salutam documentele (recente) ale Guvernului britanic si le-am citit cu atentie. Insa trebuie sa incepem sa negociem in mod serios", a subliniat el.

"Avem nevoie ca documentele britanice sa fie clare. Cu cat mai repede indepartam ambiguitatea, cu atat mai repede ne vom afla in pozitia de a discuta despre viitoarea relatie si despre perioada de tranzitie".

Davis, in schimb, a citit un comunicat publicat anterior luni, in care afirma ca Marea Britanie a lucrat din greu la documentele sale de pozitie.

Fara sa-i raspunda in mod direct lui Barnier, ministrul britanic al Brexitului a subliniat ca documentele britanice sunt "rezultatul unei munci grele si reflectiilor detaliate care s-au desfasurat in culise nu doar in ultimele cateva saptamani, ci in ultimele 12 luni".

"Ele urmeaza sa constituie baza a ceea ce sper sa fie o saptamana constructiva de negocieri intre Comisia Europeana (CE) si Regatul Unit", a spus el.

Inregistrarea unor progrese va necesita "flexibilitate si imaginatie de ambele parti", a declarat Davis, adaugand ca "noi suntem pregatiti sa ne suflecam manecile si sa trecem din nou la treaba".

"PRAPASTIE FOARTE ADANCA"

Londra apeciaza ca insistenta Bruxellesului asupra secventierii - solutionarea divortului si apoi viitoarele relatii comerciale si politice - ar putea sa fie contraproductiva.

Ea considera ca o negociere a celor doua aspecte in paralel ar putea, de fapt, sa ajute la rezolvarea altor probleme fierbinti precum viitoarea frontiera intre Uniune si regat, si anume cea dintre provincia britanica Irlanda de Nord si Irlanda.

Oficiali UE au respins saptamana trecuta orice astfel de conexiune, minimalizand asteptari potrivit carora o "prapastie foarte adanca" poate fi acoperita pana cand Barnier si Davis vor sta din nou de vorba cu presa joi.

Ambele parti au avertizat in mod repetat ca timpul trece, iar momentul Brexitului, in martie 2019, se apropie si au subliniat ca fac totul in vederea inregistrarii unor progrese.

Negocierile se desfasoara intr-un context de incertitudine politica profunda in Marea Britanie, unde Partidul Laburist (in opozitie) si-a exprimat in weekend sustinerea fata de un Brexit "slab", prin care regatul sa ramana in Uniunea Vamala europeana si in piata unica intr-o perioada de tranzitie.

Premierul Theresa May a anuntat ca vrea ca Marea Britanie sa iasa fara echivoc din ambele, insa pozitia i-a fost slabita in urma alegerilor anticipate pe care le-a convocat in iunie si care s-au intors impotriva ei, dupa ce a pierdut majoritatea in Legislativ.

May se afla la putere in urma unui acord cu Partidul Unionist Democrat (DUP, o formatiune ultraconservatoare nord-irlandeza), care este foarte suspicios fata de Irlanda, un stat membru UE.

Oficiali europeni au avertizat saptamana trecuta ca pacea in Irlanda de Nord, cu greu obtinuta, nu poate fi folosita ca parghie de negociere.

Sugestia Londrei potrivit careia tehnologia poate impiedica frontiera sa devina o bariera fizica si sa puna in pericol pacea in provincie a fost catalogata de un oficial european drept "multa gandire magica".