Cel putin 90 de pacienti ucisi, poate chiar dublu: politia germana a prezentat luni bilantul a 12 ani de anchete asupra unui infirmier, Niels Hogel, ucigas prolific si "exceptional" in istoria nationala contemporana, scrie AFP.

Dupa "134 de exhumari si cateva sute de marturii, se pot dovedi cel putin 90 de crime si exista cel putin inca atatea care nu au putut fi dovedite", a declarat in fata presei seful comisiei de ancheta, Arne Schmidt.

"Acest numar este exceptional, unic in istoria Republicii federale" a Germaniei, a adaugat ea, anuntand sfarsitul lucrarilor comisiei speciale de ancheta "Kardio" insarcinata cu acest dosar.

"Ceea ce am aflat este ingrozitor, depaseste tot ce ne-am fi putut astepta", a adaugat Johann Kuhme, seful politiei din Oldenburg (nord).

Niels Hogel isi ucidea pacientii in special prin supradoze de medicamente injectate atunci cand acestia se aflau la reanimare. Nu avea :"preferinte" de varsta sau sex, dar "prefera pacientii care erau intr-o stare critica", a precizat Schmidt.

Infirmierul a fost condamnat in 2015 la inchisoare pe viata pentru doua crime si patru tentative soldate cu decesul pacientilor. La aceste sase cazuri, anchetatorii au adaugat luni alte 84 de noi cazuri, aducand la 90 bilantul deceselor imputate lui Hogel, astazi in varsta de 41 de ani.

In iunie 2016, la un precedent bilant, anchetatorii probasera 33 de decese.

Ancheta a fost relansata in ianuarie 2014 dupa ce infirmierul ii povestise unui alt detinut despre 50 de crime. Dupa aceea, i-a spus unui expert psihiatric ca a comis 30 de crime si a avut alte 60 de tentative.

Scandalul a izbucnit in 2005, cand infirmierul a fost surprins de o colega cand injecta medicamente neprescrise unui pacient in clinica din Delmenhorst, ceea ce i-a adus in 2008 la prima condamnare pentru tentativa de crima.

Alertata de mediatizarea cazului, o femeie si-a exprimat indoiala legata de decesul mamei sale. Mai multe cadavre au fost exhumate si anchetatorii au descoperit urme de substante suspecte la cinci dintre ele, respectiv trei cazuri de injectii mortale si alte doua injectii care au fost o "cauza posibila" a decesului.

Niels Hogel a afirmat ca facea aceste injectii pentru a aduce pacientii in pragul mortii, cu scopul de a-si demonstra capacitatea de a-i readuce la viata. Singurul mobil invocat: "plictiseala".

"Suspectul nu reuseste sa-si aminteasca fiecare caz. Dar in peste 30 dintre cazuri isi aminteste concret pacientii si comportamentul sau", a precizat seful parchetului din acest oras, Daniela Schiereck-Bohlemann.

Supranumit "Ingerul mortii", un alt infirmier, Stephan Letter, a fost condamnat in 2006 la inchisoare pe viata pentru uciderea a 28 de bolnavi. Un an mai devreme, o infirmiera a unui prestigios spital din Berlin a fost condamnata la aceeasi pedeapsa pentru uciderea prin supradoza a cinci pacienti.