Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a transmis politistilor luni ca pot sa-i ucida pe “idiotii” care resista violent la arestare, informeaza Reuters.

Declaratia a fost data la doua zile dupa ce sute de persoane ce venisera la inmormantarea unui adolescent ucis au transformat evenimentul intr-un protest fata de razboiul impotriva drogurilor initiat de Duterte.

Duterte s-a intrerupt in timpul unui discurs pregatit, ce il tinea la Cimitirul Eroilor de langa Manila, si a inceput sa se adreseze liber lui Jovie Espenido, seful politiei dintr-un oras din sud unde primarul a fost ucis in timpul unui raid-anti-drog.

“Datoria ta este sa invingi rezistenta persoanei pe care o arestezi… (daca) rezista si este violenta… esti liber sa-i ucizi pe idioti, acesta este ordinul meu catre tine”, i-a spus presedintele politistului.

Duterte a castigat usor alegerile prezidentiale de anul trecut dupa ce a promis o razboi fara precedent impotriva traficului de droguri, in care vor fi ucise zeci de mii de persoane.

Datele guvernamentale arata ca, de cand Duterte a fost investit, pe 26 iulie 2016, un total de 3.451 “personalitati ale drogurilor” au fost ucise in operatiuni ale politiei.