Presedintele american Donald Trump l-a gratiat vineri seara pe foate controversatul serif Joe Arpaio, in varsta de 85 de ani, care a fost condamnat pentru ca a dat dovada de un zel excesiv impotriva imigrantilor clandestini, dar mai cu seama a hispanicilor straini, relateaza AFP, potrivit News.ro.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

"Astazi (vineri), presedintele Donald Trump l-a gratiat pe Joe Arpaio, un fost serif in comitatul Maricopa, in Arizona", a anuntat intr-un comunicat Casa Alba.

Donald Trump a dat si el anuntul pe Twitter.

"Am placerea de a va informa ca l-am gratiat pe seriful patriot Joe Arpaio, in varsta de 85 de ani. A tinut Arizona sigura!", a scris Trump.

Executivul motiveaza ca "viata si cariera domnului Arpaio, care a inceput la (varsta de) 18 ani, cand s-a angajat in armata, la inceputul Razboiului din Coreea, incarneaza serviciul public dezinteresat".

Arpaio a fost condamnat la sfarsitul lui iulie pentru ca a incalcat o interdictie care i-a fost impusa de catre un judecator federal si care-i interzicea patrulele discriminatorii.

Reprezentantul democrat Raul Grijalva din Arizona a declarat ca "Joe Arpaio nu merita iertarea. Toata viata sa s-a comportat ca si cum ar fi deasupra legilor. Acum Trump ii arata ca a avut dreptate¬.

Alt congresmen democrat, Joaquin Castro din Texas, a mers mai departe si l-a catalogat pe Arpaio drept un ¬sectar care a luat ca tinta comunitatea hispanica ani de zile. El ar trebui sa-si ispaseasca pedeapsa¬.

Influenta asociatie pentru apararea libertatilor ACLU a apreciat, la randul ei, vineri, ca ¬presedintele a ales ilegalitatea si nu legea, disensiunea in locul unitatii si durerea in locul vindecarii¬.