Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat vineri ca trupele Castilor Albastre in Liban (FINUL) nu isi indeplinesc corect misiunea impotriva traficului de arme cu ajutorul caruia, conform Washingtonului, Iranul inarmeaza miscarea siita Hezbollah, transmite AFP.

"FINUL ar trebui sa colaboreze cu fortele armate libaneze pentru a opri aceste incalcari sau cel putin sa le denunte", a spus in fata presei ambasadoarea Nikki Haley, potrivit Agerpres.

"Hezbollahul este o organizatie terorista foarte destabilizatoare pentru regiune si care ameninta deschis Israelul", a continuat Nikki Haley, acuzandu-l pe comandantul misiunii FINUL, generalul Michael Beary, ca se preface ca nu vede traficul cu arme din sudul Libanului, zona unde a fost desfasurata aceasta misiune a ONU in urma razboiului din anul 2006 intre Israel si miscarea Hezbollah.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU poarta in prezent negocieri pentru innoirea mandatului misiunii FINUL, care expira la sfarsitul acestei luni. SUA doresc o inasprire a acestui mandat, abordare ce este insa respinsa de mai multe tari, in special Rusia, Franta si Italia.

In declaratia data vineri, ambasadoarea Nikki Haley a mentionat ca Washingtonul nu are in vedere o schimbare in ansamblu a respectivului mandat pentru misiunea alcatuita din 10.500 de soldati, ci includerea in rezolutia care sa innoiasca aceasta misiune a unor prevederi 'care sa spuna clar misiunii FINUL sa faca ceea ce ar fi trebuit sa faca de mult timp'.