Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut vineri, in timpul unei vizite in Sicilia, inchiderea rutei Mediteranei Centrale folosite de migrantii ce debarca in Italia, precum si implementarea unui Plan Marshall pentru Africa sustinut de Uniunea Europeana si ONU, informeaza agentia EFE.

''Trebuie sa facem mai mult. Trebuie sa investim in Libia mai mult, sa blocam coridorul libian, la fel cum s-a facut si cu cel balcanic (...) Acum problema sunt cateva mii de persoane. Dar maine vor fi milioane'', a spus Tajani la o intalnire cu presa desfasurata la Catania.

Presedintele legislativului european a insistat ca problema migratiei este una dintre cele mai mari provocari pentru Europa in acest moment si ea nu poate fi abordata doar la nivel national. ''Este necesar un plan Mashall pentru Africa. Este necesara o strategie reala europeana, cu participarea Natiunilor Unite, pentru a contribui la dezvoltarea Africii si a preveni plecarea oamenilor din tarile lor'', a indicat Antonio Tajani, potrivit Agerpres.

In opinia sa, prioritatea acum este de ''a opri plecarile dinspre Libia'', pentru a se putea astfel gestiona criza migratiei pe ruta Mediteranei Centrale si pentru a impiedica grupari teroriste precum Statul Islamic sa ''infiltreze in fluxurile de migranti combatanti straini care incearca sa ajunga in Europa''.

Antonio Tajani se afla in Sicilia pentru a vizita sediul de la Catania al dispozitivului european Frontex, el urmand sa viziteze si tabara de refugiati de la Pozzallo. Aproape 100.000 de migranti, majoritatea africani, au trecut Mediterana si au debarcat in Italia de la inceputul acestui an, dupa ce au reusit sa traverseze Libia ca urmare a haosului ce persista in aceasta tara de la inlaturarea lui Muammar Gaddafi de la putere, in anul 2011.