Donald Trump joaca cartea confruntarii si critica in mod deschis presupusa inactiune a sefilor Congresului, care fac parte totusi din partidul sau, odata cu apropierea reluarii activitatii parlamentare in septembrie, relateaza news.ro care citeaza AFP.

Tonul a urcat intr-o convorbire telefonica, la inceputul lui august, intre miliardarul republican si seful majoritatii republicane in Senat Mitch McConnell, dezvaluie The New York Times (NYT).

Cel mai puternic om din Senat a fost vizat, de asemenea, de salve de tweet-uri razbunatoare, iar mai multi senatori rebeli - inclusiv John McCain - au fost facuti cu ou si cu otet in public.

Joi, presedintele i-a atacat dur pe McConnell si pe presedintele camerei Reprezentantilor, Paul Ryan, cei doi oameni care controleaza Congresul si care nu se afla, in opinia sa, la inaltime.

In capitala americana, toropita in continuare de vara, doar presedintele s-a intors din vacanta, congresmenii urmand sa o faca pe 5 septembrie.

In urmatoarea sesiune, doua subiecte mari se afla pe rol, si anume votarea bugetului pentru 2018 si ridicarea plafonului datoriei. Ambele au termen-limita sfarsitul lui septembrie.

ZID LA FRONTIERA

Casa Alba cere ca legea finantarii statului federal sa includa credite in vederea construirii zidului promis de Donald Trump la frontiera cu Mexicul.

Democratii - care se opun si detin o minoritatea de blocaj - ar putea sa joace jocul intransigentei si sa provoace un "shutdown" pe 1 octombrie.

Miliardarul insusi a spus ca este dispus sa mearga pana la blocaj.

"Aceasta este o prioritate si nu vom schimba nimic", a subliniat joi o purtatoare de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders.

In Statele Unite administratia federala trebuie sa se inchida legal ("shutdown") in cazul in care Congresul nu a adoptat prin vot credite de functionare. Statul este finantat in prezent pana la sfarsitul anului bugetar 2017, adica pana pe 30 septembrie.

La 1 octombrie, in lipsa unui acord, sute de mii de functionari federali neesentiali ar putea fi nevoiti sa ramana acasa, ca in octombrie 2013, in cursul unei crize care a costat scump imaginea Partidului Republican.

PLAFONUL DATORIEI

Miza plafonului datoriei este si mai monumentala.

Congresul stabileste valoarea maxima a unei datorii federale, un plafon care urmeaza sa fie ridicat de obicei printr-un vot, o ocazie ca unii si ceilalti sa ceara diverse concesii, iar conservatorii sa ceara de obicei austeritate.

In cazul in care plafonul nu este ridicat, Statele Unite pot fi declarate in incapacitate ("default") de plata pentru prima data in istoria lor, ceea ce ar putea provoca o catastrofa pe pietele financiare.

Trezoreria a avertizat ca nu va putea face fata dupa 29 septembrie, insa este posibil ca data sa fie impinsa cu cateva zile in octombrie.

CONTACTE NERUPTE

Dupa ce le-a reprosat lui McConnell si Ryan ca nu i-au ascultat sfaturile cu privire la strategia legislativa de adoptat in vederea ridicarii limitei datoriei, in vederea unei evitari a blocarii dezbaterilor, el a scris "ar fi fost atat de simplu, (iar) acum este (un) bazar!".

Acest acces de tensiune este neobisnuit intre o Casa Alba si un Congres aflate sub controlul aceluiasi partid, mai ales in primul an de mandat.

Alesi republicani au criticat dur ambivalenta lui Donald trump in fata violentelor de la Charlottesville, mai ales Bob Corker, care i-a repus in discutie "competentele" de a exercita functia suprema.

Casa Alba i-a dat joi o replica usturatoare: "ridicol" si "scandalos", "nici nu merita macar un raspuns".

In fata acestor accese, sefii Congresului incearca sa dea asigurari mediilor economice ca nu va avea loc nicio incapacitate de plata si nicio paralizie fiscala.

"Nu exista niciun risc - zero - sa nu ridicam plafonul datoriei", a declarat luni McConnell, care a asigurat intr-un comunicat ca nu este rupta comunicarea cu Executivul.