Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri ca a facut progrese cu liderii austriac, ceh si slovac pentru gasirea unei solutii la problema muncitorilor detasati in UE si ca se asteapta la un compromis in octombrie, relateaza news.ro care citeaza Reuters.

"Discutiile noastre marcheaza un pas real inainte, progres real spre un compromis in octombrie si sunt fericit in legatura cu acest lucru", le-a spus Macron reporterilor dupa minisummitul din orasul austriac Salzburg.

Presedintele francez face saptamana aceasta un turneu de trei zile in Europa Centrala si de Est, unde incearca sa obtina sustinere pentru initiativa sa de inasprire a regulilor privind muncitorii detasati - un subiect sensibil, care a exacerbat diviziunile Est-Vest.

Hexagonul se plange de mult timp ca Europa Centrala si de Est castiga un avantaj inechitabil prin plasarea pe alte piete a fortei de munca ieftine, sustinand ca detasarea de muncitorii slab platiti afecteaza piata locala a muncii si erodeaza protectia in acest domeniu in statele cu salarii mai mari.

Desi muncitorii detasati reprezinta mai putin de 1% din forta de munca din UE - multi dintre ei lucreaza in sectoarele de transport si in constructii - subiectul a accentuat diviziunile dintre Estul sarac si Vestul bogat.

Directiva pentru muncitorii detasati le permite companiilor europene sa trimita angajati in alte state UE cu contracte prin care sunt nevoite sa garanteze numai salariul minim din tara gazda.

Macron a apreciat ca nu merge suficient de departe o propunere a Comisiei Europene pentru ca pachetele salariale ale muncitorilor detasati sa includa beneficii in concordanta cu reglementarile tarii-gazda si ca toate contractele lor sa fie limitate la doi ani.

Pe de alta parte, Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia - cunoscute impreuna ca Grupul de la Visegrad - cred ca propunerile merg prea departe. Aceste tari considera ca ar trebui sa aiba dreptul sa concureze cu preturi mai mici, pentru a-si reveni dupa deceniile de stagnare comunista.

Estonia, care detine presedintia prin rotatie a UE, urmeaza sa prezinte o noua propunere in septembrie.