Presedintele american Donald Trump a exclus luni retragerea SUA din Afganistan, deschizand calea trimiterii suplimentare de soldati americani si accentuand presiunea asupra Pakistanului acuzat ca este un refugiu pentru "agenti ai haosului", scrie AFP.

Intr-un discurs pe un ton solemn care a durat aproximativ 20 de minute, Trump nu a oferit nicio cifra despre amploarea trupelor sau vreun calendar, considerand ca ar fi "contraproductiv". Dar a subliniat ca o retragere rapida din Afganistan ar crea un vid de care ar profita "teroristii", din al-Qaida si din gruparea Stat Islamic.

La 16 ani dupa atentatele de la 11 septembrie care au constrans Statele Unite sa lanseze o vasta ofensiva pentru rasturnarea guvernului taliban aflat la putere la Kabul, fragilul edificiu democratic afgan este amenintat de o insurectie destabilizatoare, comenteaza AFP.

Un fapt rar, Donald Trump a recunoscut deschis ca s-a razgandit in aceasta problema spinoasa.

"Instinctul meu initial era de a ne retrage (...), dar deciziile sunt foarte diferite atunci cand esti in Biroul Oval", a subliniat Trump intr-un discurs foarte asteptat, la baza militara Fort Myer, aflata la sud-vest de Washington.

Inainte de a ajunge la Casa Alba, Donald Trump si-a exprimat de mai multe ori dorinta de retragere a SUA din Afganistan. "Sa plecam din Afganistan!", scria el pe Twitter in ianuarie 2013. "Trupele noastre sunt ucise de catre afganii pe care ii instruim si pierdem miliarde acolo. Absurd! Trebuie sa reconstruim SUA".

Un inalt oficial american a declarat ca Donald Trump a dat unda verde Pentagonului sa desfasoare suplimentar pana la 3 900 de soldati in Afganistan.

Daca majorarea nu este spectaculoasa (SUA aveau 100 000 la fata locului acum sapte ani), marcheaza insa o inversare a tendintei in raport cu ultimii ani.

La randul sau, secretarul american al Apararii, Jim Mattis, a anuntat imediat ca se va consulta cu secretarul general al NATO si cu aliatii SUA, subliniind ca multi dintre acestia s-au angajat, de asemenea, sa mareasca numarul soldatilor trimisi in Afganistan.

In prezent, 8 400 de soldati americani sunt desfasurati in Afganistan in cadrul unei forte internationale care numara in total de 13 500 de militari.