Produse din carne de porc vândute de un supermarket britanic este posibil să fi infectat mii de persoane cu o formă de hepatită care poate provoca ciroză hepatică, au declarat oficiali din sistemul de sănătate publică, citaţi de The Times.

Cercetătorul de la serviciul de sănătate publică Public Health England (PHE) care încearcau să găsească legătura dintre 60 de oameni cu Hepatită E au descoperit că toţi au mâncat cârnaţi şi şuncă feliată marcă proprie a unui supermarket, al cărui nume nu a fost făcut public, fiind numit în cercetare numai Supermarket X. Studiul a fost efectuat în perioada 2014 -2016 şi a arăcat că între 150.000 şi 200.000 de oameni din Marea Britanie sunt infectaţi anual cu virusul Hepatitei E (HEV), potrivit news.ro.

„Numai Supermarketul X, în special propria sa marcă, a fost asociat semnificativ cu HEV G 3-2”, se arată în raport. Documentul a fost redactat după ce un studiu din 2011 al PHE a constatat, de asemenea, că produsele din carne de porc ale Supermarket X conţineau virusul.

În replică la această descoperire, Serviciul de Transfuzii şi Transplanturi al Sistemului Naţional de Sănătate din Marea Britanie a testat sângele donat, pentru a detecta eventuale contaminări cu HEV, şi intenţionează să verifice şi organele şi ţesuturile primite.

Virusul HEV se găseşte, de regulă, în porci. Porcii din Marea Britanie nu prezintă virusul, dar acesta a fost detectat în produse din carne de porc din Olanda, Germania şi alte ţări europene.

Surse au declarat pentru The Times că ele cred că Supermarket X este Tesco. Însă un purtător de cuvânt al lanţului a declarat pentru The Independent că lucrează strâns cu PHE pentru a se asigura că siguranţa şi sănătatea clienţilor săi nu sunt puse în pericol.

“Studiul a fost desfăşurat în urmă cu şase ani, pe un număr mic de oameni, şi, deşi nu prezintă nicio legătură directă între produse specifice şi Hepatita E, întotdeaunea avem grijă să analizăm rezultatele unor astfel de cercetări. Calitatea alimentelor este foarte importantă pentru noi şi avem o echipă de experţi pentru a ne asigura de cele mai înalte standard posibile în fiecare etapă a lanţului nostru de furnizare, precum şi pentru a le oferi clienţilor noştri informaţii clare privind cum să manipuleze şi să gătească acasă carnea de porc, pentru a minimaliza riscul de Hepatită E”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

HEV se transmite când fecale infectate cu virusul ajung în gură, de obicei prin alimente sau apă. Transmiterea virusul de la om la om este rară, însă este posibilă în primele două săptămâni după apariţia simptomelor la un pacient.

Majoritatea persoanelor infectate cu HEV prezintă simptome similar gripei, oboseală, dureri abdominale, stare de vomă şi dureri ale încheieturilor şi muşchilor. Acestea pot dura până la o lună.

Însă cei cu sistemele imunitare slăbite pot dezvolta complicaţii precum ciroză hepatică sau problem neurologice.