Serbia si-a rechemat luni personalul diplomatic din Macedonia, in semn de protest fata de "actiunile ofensive" ale Guvernului de la Skopje. Decizia a coincis cu informatii potrivit carora Macedonia se alatura eforturilor diplomatice de a ajuta Kosovo sa devina membru al agentiei culturale ONU UNESCO, relateaza Reuters.

Presedintele sarb Aleksandar Vucici a declarat ca personalul Ambasadei de la Skopje este rechemat pentru consultari, pe baza informatiilor ca au existat "actiuni ofensive" impotriva institutiilor sarbe. El nu a oferit detalii.

"Sunt multe speculatii acum. Cred ca totul va fi mult mai clar in urmatoarele 10 zile", a spus el.

Ministrul de Externe Ivita Dacici a declarat ca intentia Macedoniei de a exercita presiuni pentru ca UNESCO sa primeasca drept membru Kosovo ar putea duce la o deteriorare a relatiilor dintre Belgrad si Skopje.

Kosovo, fosta provincie sarba, si-a declarat independenta in 2008, la aproape un deceniu dupa ce raidurile aeriene ale NATO au indepartat fortele sarbe si au pus capat razboiului.

Desi independenta Kosovo este recunoscuta de 114 tari, inclusive de Macedonia si de 23 de tari UE, aliatii Serbiei, Rusia si China, blocheaza in continuare apartenenta regiunii la ONU, potrivit news.ro.