Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a criticat, intr-o declaratie de presa, predecesorul, Gerhard Schroeder, care detine o functie de conducere in cadrul gigandului petrolier rus Rosneft, spunand ca nu este bine ce face acesta, relateaza AFP, potrivit Agerpres. Totodata, ea a mai zis ca nu se va apuca de afaceri, dupa ce nu va mai fi cancelar.

"Consider ca ceea ce face domnul Schroeder nu este bine, in orice caz nu la Rosneft", a declarat Merkel in timpul unui interviu difuzat pe site-ul popularei publicatii Bild. "Atunci cand nu voi mai fi cancelar, nu am intentia sa accept un post in domeniul afacerilor", a adaugat lidera conservatorilor germani, in campanie pentru un al patrulea mandat in alegerile legislative din 24 septembrie.

Social-democratul german Gerhard Schroeder, cancelar federal din 1998 pana la infrangerea sa de catre Angela Merkel, in 2005, este un vechi prieten al presedintelui rus Vladimir Putin.

La putin timp dupa infrangerea sa electorala, el a preluat conducerea Comitetului de actionari al societatii controlate de Gazprom si care exploateaza gazoductul Nord Stream, ce distribuie gaz rusesc in Germania prin Marea Baltica.

Acum, Schroeder va face parte si din Consiliul administrativ al grupului semi-public Rosneft, aflat sub incidenta sanctiunilor occidentale din cauza crizei din Ucraina, post ce ar trebui sa-i asigure circa 500.000 de dolari (425.000 de euro) pe an, impozabili.