Zeci de mii de oameni au protestat duminica la Hong Kong fata de condamnarea la inchisoare a trei lideri prodemocratie, pentru rolurile jucate in asa-numita "revolutie a umbrelelor", din urma cu trei ani, relateaza News.ro, citand Euronews. Aproximativ 22.000 de oameni au infruntat temperaturile de peste 30 de grade Celsius, pana la Curtea de Apel. Ei au fluturat pancarte si bannere prin care denuntau condamnarea activitstilor.

Fostul student Lester Shum, care a contribuit la organizarea mitingului, a declarat ca numarul manifestantilor este cel mai mare dupa "Revolutia Umbrelelor" din oras: "Acest lucru arata ca actuala conspiratie a Guvernului din Hong Kong, regimului comunist chinez si Departamentului de Justitie pentru a convinge oameniidin Hong Kong sa nu participe la politica si sa nu protesteze, folosind legi si pedepse dure, a esuat complet", spune Shum.

Joshua Wong si alti doi lideri studenti au fost condamnati saptamana trecuta pentru conducerea sau incurajarea unui miting ilegal, in septembrie 2014.

Activisti au paralizat orasul saptamani la rand pentru a protesta fata de planul Beijingului de a restrictiona alegerile in Hong Kong.

Umbrelele galbele au devenit un simbol al revolutiei, dupa ce activisti le-au folosit pentru a se apara de spray-ul lacrimogen folosit de fortele de ordine.

Acesta este cel mai recent semn ca toleranta fata de disidenta slabeste in fosta colonie britanica aflata in prezent sub administratia Beijingului.